Kadrovska čistka u Tuzlanskom kantonu: Smijenjeno rukovodstvo RTV TK

by fer_urednik

Sudbina uprave RTV TK, kako sada stvari stoje, vrlo brzo čeka i upravu Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) u Tuzli, ali i drugih javnih preduzeća, kao i oko 120 direktora osnovnih i srednjih škola u kantonu. Sudovi će imati pune ruke posla.

Kasim Softić direktor Radio televizije Tuzlanskog kantona (RTV TK), Admira Bakić izvršna direktorica za program, te Hasan Jahić izvršni direktor za razvoj, danas su ekspresno, odlukom novoimenovanog Nadzornog odbora ove medijske kuće, smijenjeni sa svojih pozicija.

Dugogodišnji iskusni profesionalci, pod čijom je upravom RTVTK, postala jedna od respektabilnih medijskih kuća u zemlji, kako po gledanosti programa, tako i po tehničkoj i kadrovskoj osposobljenosti, smijenjeni su odlukom politike, tačnije nove skupštinske većine u TK, čime je u ovom kantonu i zvanično započela neviđenu čistku starih i postavljanja novih kadrova na čelo javnih preduzeća, agencija, zavoda,  instituta, škola…

Saznajemo da su članovi Nadzornog odbora RTV TK, inače imenovani prije mjesec dana, danas stigli na sastanak u zgradu Televizije kojeg su zakazali dan ranije, isčitali dekret o smjeni, te bez validnih obrazloženja, brzo se udaljili sa sastanka, a da su kolektiv Televizije ostavili bez imenovanja nove uprave.

„Očito da je smjena uprave volja politike, a ne posljedica nekih propusta u radu. Nažalost, naš izvještaj o radu niko nije ni uzeo u ruke, a nastranu svi zakonski propusti koji su ovim činom napravljeni.

Obzirom da sam u mandatu koji traje još 42 mjeseca, a zbog svih nezakonitosti koje su ovim putem učinjene pravdu ću zatražiti sudskim putem.

Nisam jedini sigurno koji će pravdu tražiti na sudu“, kazao nam je kratko Kasim Softić danas smijenjeni direktor RTV TK..

Sudbina uprave RTV TK, kako sada stvari stoje, vrlo brzo čeka i upravu Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) u Tuzli, ali i drugih javnih preduzeća, kao i oko 120 direktora osnovnih i srednjih škola u kantonu.

Saznajemo da se već i zna ko će biti novi direktor UKC-a, te da će na toj funkciji biti kadar po izboru PDA, partije koja čini skupštinsku većinu u TK, a po zahtjevu jednog od istaknutih članova ove stranke, rodbinski povezanog sa poznatom sarajevskom farmaceutskom kućom.

Kadrovska politička čistka u TK, doduše, nije samo izum aktuelne vladajuće strukture  jer su slične metode vladanja korištene i u prethodnim sazivima vlasti.

No, kako čistku namjerava sprovesti sadašnja vlast u TK, za očekivati je da će sudovi imati pune ruke posla, a da će, sve njihove nezakonitosti, ponovo pasti na leđa kantonalnog budžeta, tačnije ovdašnjih poreznih obveznika.

Izvor: Bhreporter.ba

Povezani članci