Ostavka lidera kao čin svijesti o ličnoj odgovornosti u BiH misaona imenica

by fer_urednik

Ostavka kao čin svijesti o ličnoj odgovornosti nositelja javnih funkcija nije nepoznanica, ali je u BiH misaona imenica. Poraz na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji Zoran Zaev shvatio je kao vlastiti i podnio ostavke i na mjesto premijera i na mjesto prvog čovjeka stranke.

Čestitka političkim protivnicima. Preuzimanje lične odgovornosti prema građanima i prema političkoj organizaciji zbog neostvarenih ciljeva.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije

“Podnosim ostavku na mjesto premijera i predsjednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije.”

Javni funkcioneri odstupali su sa pozicija na sličan način širom svijeta, posebno za vrijeme pandemije. Od komesara za trgovinu EU zbog kršenja epidemioloških mjera, preko ministara u Poljskoj i Sloveniji zbog sumnjivih nabavki medicinske opreme, do čitave Vlade u Francuskoj zbog neadekvatnog odgovora na pandemiju. Svjež je i primjer ostavke premijera Austrije zbog korupcije. Svaka sličnost sa stanjem u našoj zemlji je namjerna, ali ostavki nema.

Velizar Antić, politički analitičar

“Oni izabrani funkcioneri su odgovorni ovdje samo političkim partijama koje su ih postavile na to mjesto, odnosno vrhu političke partije to je jedini dio u kojem oni osjećaju neku odgovornost, jer oni su ih postavili na ta mjesta, a nikako prema narodu prema kome bi trebali da budu odgovorni.”

Primjer gradonačelnika Prijedora ilustrativno podržava ovu tezu. Skandal zbog nepriličnog ponašanja nije bio dovoljan da odstupi, pa čak ni nakon velikog pritiska javnosti, dok tako nije rekao stranački šef. U nenormalnom političkom sistemu, strankama kao izrazu oligarhijskih interesa, uz kontrolu pravosuđa i medija ostavke su gotovo nevjerovatne, kaže Žarko Papić.

“Kad ste u poziciji moći koju vam daje politička pozicija, šef partije ili šef Vlade vi iz te moći možete da kotrolišete i pravosudni sistem i javnost i time izbjegavate ili nastojite izbjeći bilo kakav opšti pritisak koji bi vas doveo u situaciju uz neku vrstu lične i moralne odgovornosti da podnesete ostavku.”

Građani prepoznaju da nedostaje odgovornosti za obavljanje javnih funkcija. Znaju i šta je njihova uloga.

ANKETA

“Ostaju zato što je ovaj narod lud. Dovoljno je da pojede tamo neku čorbu pod onim šatorom jednostavno se time zadovolji.”

“Nismo zreli, mislim da nismo zreli jer to je jedan širi kontekst do kojeg treba doći.”

Nezrelost na planu političke odgovornosti se širi. Rukovodioci javnih preduzeća pozicije napuštaju uglavnom na politički mig ili naprosto budu uklonjeni, jer rade za stranačke interese. Tome pogoduje nepostojanje sistema kontrole odgovornosti.

Hasan Kamenjaković, Centri civilnih inicijativa (CCI)

“S druge strane što javnost nije tako zainteresirana za rezultate poslovanja JP. Naravno tu svakako utiče nizak stepen transparentnosti u poslovanju JP zbog koji javnost nema dovoljno informacija o njihovom poslovanju.”

Sve će se promijeniti kada i ako građani shvate snagu koju imaju i počnu da sankcionišu odgovorne, kažu naši sagovornici. U protivnom, nastavićemo na svaku ostavku onih koji rade za javni interes vlastitih građana u svijetu sarkastično konstatovati „Tako i kod nas.“

Izvor: Bhrt.ba

 

Povezani članci