– Nadam se da će do kraja sedmice biti uplaćen dug i da ćemo u petak moći isplatiti plaće radnicima. Novac za plaće imamo osiguran, ali treba da se deblokira račun.

Naš ukupan dug za PIO iznosi 65.000.000 KM, ali Porezna uprava FBiH svjesna je da taj iznos ne mogu naplatiti odjednom – ističe Peranović, koji napominje da su rudnici u sklopu JP Elektroprivreda BiH u fazi restrukturiranja.

On dodaje kako su, od sredine augusta prošle godine, za 39 radnika izdali rješenje o penzionisanju, ali nisu isplatili doprinose pa još nisu počeli ostvarivati svoja prava. Do tog su perioda, napominje Peranović, izmirili obaveze za rudare koje su slali u penziju.

On napominje da su 8. januara u pogon pustili “široko čelo” u jami “Raspotočje”, što daje optimizam da će zenički rudnici u narednom periodu ispunjavati plan proizvodnje.

– Još se uhodavamo, ali planiramo da ćemo u “Raspotočju” proizvoditi između 1.000 i 1.200 tona dnevno. U pogonu “Stara jama” proizvodimo 400 do 600 tona dnevno. Plan proizvodnje za 2021. godinu još nismo definisali – kaže Peranović.

Direktor ZD RMU Breza Muamer Omerhodžić također je potvrdio da su blokirani, ali na iznos od 4.500.000 KM te da su radnici tog rudnika već za 22. januar najavili i štrajk.

Izvor: Faktor.ba