Zbog poslovanja Elektroprivrede BiH, stotine rudara protestuje ispred Vlade FBiH

by fer_urednik

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH u čijoj je nadležnosti ovo javno preduzeće i protestom iskazuju nezadovoljstvo svojim položajem. 

Nakratko je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izašao u masu, međutim nije se dugo zadržao s obzirom na to da mu rudari nisu dozvolili da se obrati. Ono što im je zasmetalo je to što je izašao okružen specijalcima.

Zulfo Kurtić iz rudnika Šikulje kazao je da su danas ovdje došli jer su morali.

“Ne može se više trpiti, nešto se mora riješiti”, rekao je on, dok je njegov kolega dodao: “Mi smo došli ovdje da nam povećaju plaću za 20, 30 posto. Prije smo imali i topli obrok, sad nemamo. Prije si mogao sjesti, sad ne možeš ni sjesti”.

Neki od njih navode i da neće otići ispred zgrade Vlade FBiH dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi: “Ne idemo kući, ulazimo u ovu zgradu”.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavku direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja, koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Podsjećamo da je Elektroprivreda BiH d.d. sa zavisnim društvima prva na listi javnih preduzeća na nivou Federacije Bosne i Hercegovine prema ukupnim dugovanjima koji iznose 1.197,8 miliona KM i da zapošljava preko 11 000 radnika što je također stavlja prvu na listi javnih preduzeća sa najvećim brojem radnika zaključno sa podacima iz 2018. godine.

Izvor: Klix.ba

Povezani članci